متأسفانه تصادفها و بیماریهایی وجود دارد که پزشکان ناچارند برای مقابله با آنها و کمک به بیماران خود از روش لولهگذاری استفاده کنند. لوله تراشه یا لوله تراکئوستومی، ابزاری است که در این مواقع از آن استفاده میشود. این لولهها بسته به تشخیص پزشک از راه دهان یا بینی وارد بدن بیمار میشوند تا به تأمین اکسیژن بیشتر کمک کنند. در ادامه خواهیم دید که انواع مختلف لوله چگونه این کار را انجام میدهند.
لوله تراشه یا لوله تراکئوستومی (tracheostomy tubes)، از لوازم پزشکی است که برای باز کردن راه نای از آن استفاده میشود. در بیمارانی که دچار اشکالات تنفسی هستند، لوله میتواند به منبع اکسیژن و دستگاه تنفسی نیز متصل شود. یکی دیگر از کاربردهای این ابزار، خارج کردن هرگونه مایعی از گلو و نای است که مانع تنفس میشود؛ بنابراین به دلایل زیر ممکن است پزشک نیاز به استفاده از این لولهها روی بیمار خود داشته باشد:
استفاده از لوله بهعنوان یکی از روشهای درمانی، معمولاً با برنامهریزی قبلی و در بیمارستان انجام میشود. تنها در شرایط اورژانسی ویژه است که این کار خارج از بیمارستان و در صحنه تصادف انجام میشود.
لولههای تراکئوستومی باتوجه به شکل ظاهری و جنس بدنه دستهبندی میشوند. بهطورکلی هدف از استفاده همه آنها یکی است و نتیجهای که دارند نیز مشابه است، اما هر دسته به شکلی متفاوت به این نتیجه میرسند. در ادامه اصلیترین انواع آن را معرفی میکنیم.
لوله تراشه اسپیرال به دو دسته کافدار و بدون کاف تقسیم میشود. در این لولهها از فنر استفاده میشود، تا استحکام بالایی داشته باشند و به بهبود موقت تنفس بیمار کمک کنند. سر این لولهها دارای انحنا است که ورود به نای را از هر دو راه بینی و دهان آسان میکند.
در انتهای تراشه کافدار یک بالن وجود دارد که برای بستن مسیر هوا از آن استفاده میشود. گاهی برای به حداقل رساندن ورود ترشحات گلو و معده به مسیر هوا چنین چیزی لازم است، بنابراین از لوله تراشه کافدار استفاده میشود. چنانچه جایگیری لوله درست باشد، لومن یا حفره لوله با باد شدن بالن بسته میشود و امکان تنفس از کنار آن وجود نخواهد داشت.
لوله تراشه اسپیرال بدون کاف، بالنی ندارد. از این لولهها برای بیمارانی استفاده میشود که نیاز به ساکشن مداوم ترشحات و مایعات گلو دارند. لولههای بدون کاف بهندرت در مراقبتهای حاد استفاده میشوند.
این لولهها مانع صحبت و سرفه کردن بیمار نمیشوند، اما ریسک ورود محتویات معده و دهان به ریه و مجرای تنفسی وجود دارد. بهاینترتیب استفاده از این نوع لوله برای بیمارانی که در وضعیت حاد هستند، توصیه نمیشود.
سادهترین شکل لولههای پزشکی انواع تک کانولا هستند که از آنها فقط بهصورت موقت استفاده میشود. این لولهها نیز مانند انواع اسپیرال، دو نوع تراشه کافدار و بدون کاف دارند. لولههای تک کانولا، قطر داخلی بیشتری دارند که باعث میشود مقاومت کمتری در برابر فشار هوا داشته باشند.
لولههای دابل کانولا دارای یک کانولای بیرونی برای باز نگهداشتن راه هوایی و یک کانولای داخلی برای تمیز کردن ترشحات هستند. این نوع لولهها برای استفاده خارج از بیمارستان مناسب هستند.
لوله تراکئوستومی یکی از مهمترین ابزارهای کمک به بیماران است. چراکه بسیاری از سوانح، تصادفها و بیماریها بر تنفس و رفلاکس بیمار تأثیر منفی میگذارند و لازم است بهموقع شرایط مناسب در نای برقرار شود؛ بنابراین در اورژانس و بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها به این لولهها نیاز داریم. بیمارستانها باید بتوانند لولههای باکیفیت را با قیمت مناسب تهیه کنند. ما در مجموعه پایتخت طب آماده برآورده کردن این نیاز هستیم. کافی است به فروشگاه اینترنتی ما مراجعه کنید و برای خرید لوله تراشه موردنظر خود اقدام کنید. با ورود به فروشگاه خواهید دید که انواع لولهها در دسترس هستند.
بدون شک نوع لوله است که قیمت آن را مشخص میکند. برای مثال لولههای کافدار گرانقیمتتر از انواع بدون کاف هستند. هرچه نحوه کار پیچیدهتر و جنس لوله و اجزای تشکیلدهنده آن باکیفیتتر باشد، قیمت لوله نیز گرانتر است. بهاینترتیب لولههای تک کانولایی که برای درمان موقت هستند، ارزانتر از انواع دیگر هستند. برای این موضوع میتوانید در طب پایتخت قیمت لوله تراشههای مختلف را بررسی کنید.
بیماران باید بدانند که لولهگذاری از پیش برنامهریزی شده، معمولاً تحت بیهوشی انجام میشود، بنابراین هیچ دردی در حین انجام کار حس نخواهند کرد. پزشک معالج پیش از وارد کردن لوله باید شکافی روی گلوی بیمار ایجاد کند. بهاینترتیب لازم است پیش از ترخیص، دهانه ایجاد شده بسته شود که مستلزم مراقبت برای جلوگیری از ابتلا به عفونت است.
علاوه بر این، پزشکان و پرستاران و مراقبان بیمار که در منزل هستند نیز باید نکاتی را رعایت کنند که عبارتاند از:
چنانچه بیماران به هر دلیل با مشکلات تنفسی و انسداد نای مواجه باشند، بهترین راه مقابله، باز نگهداشتن این مسیر به کمک لولههای تراشه است. اغلب اگر در دوره بستری بیمار نیاز به چنین درمانی تشخیص داده شود، پزشک یا جراح تحت بیهوشی این کار را انجام میدهد. برعکس اگر در صحنه و بهصورت اورژانسی نیاز به این کار باشد، بیهوشی در کار نخواهد بود. به هر ترتیب و دلیل که لولهگذاری لازم باشد، بهتر است تیم پزشکی انواع مختلف لوله را در دسترس داشته باشند، برای این کار کافی است به طب پایتخت مراجعه کرده و خرید لوله تراشه را به سادگی انجام دهید.