این وسیله ساده و کاربردی از یک ستون مدرج شیشهای ساخته شده است که داخل آن با جيوه پر شده است. با توجه به اینکه جيوه به تغییر دمای محیط واکنش نشان میدهد، طرز کار تب سنج جیوهای مشخص میشود. این وسیله پزشکی در بیمارستانها برای اندازهگیری دمای بدن مورد استفاده قرار میگیرد.
دقت کنید که تب سنج یا دماسنج پزشکی با دماسنج معمولی متفاوت است. یکی از تفاوتهای این دو وسیله جنس شیشه آنهاست. در واقع، تب سنج جیوهای دارای شیشه ذرهبینی است که نسبت به شیشه معمولی تفاوت بسیار دارد.
برای اندازهگیری تب با این وسیله مراحل زیر را دنبال کنید:
در بالا یکی از روشهای اندازهگیری تب به وسیله تب سنج جیوهای بیان شد. با این وجود، روشهای دیگری نیز وجود دارند که در زیر عنوان میکنیم:
در این روش، تب سنج در بخشی از بدن به نام رکتوم قرار میگیرد. رکتوم در واقع به ۱۵ سانتیمتری انتهای روده بزرگ اطلاق میشود که از طریق مقعد به طول حدود ۳ سانتیمتر به پوست میرسد. رکتوم مناسبترین مکان برای اندازهگیری تب در بدن انسان است.
در صورت اندازهگیری به این روش شما دقیقترین اندازهگیری را انجام میدهید. در واقع، دامنه تغییرات در روش مزبور در حدود ۲.۳۶ تا ۷.۳۷ درجه سانتیگراد است.
برای کودکان نیز میتوان از این روش استفاده کرد. در این صورت، تب سنج زیر زبان یا روی گونهها قرار میگیرد. با وجود اینکه، در هر دو صورت (زیر زبان یا روی گونه) نتیجه آزمایش مشابه روش رکتال است اما آزمایش از طریق زبان نتیجه بهتری دارد.
در این روش دستها و پاها باید چسبیده به بدن قرار بگیرد. در این صورت از تداخل دمای بدن با محیط جلوگیری به عمل میآید. دقت کنید که این روش دقت اندازهگیری کمتری دارد و زمان طولانی میطلبد.
برای اندازهگیری دمای گوش به یک سنسور مادون قرمز نیاز دارید. برای این کار نوک تب سنج جیوهای را داخل کانال گوش قرار دهید و یک ثانیه تامل کنید. این روش یک روش آسان است که از نظر کلینیکی به اثبات رسیده است.
با توجه به اینکه نوک دماسنج نیز طراحی مناسبی دارد، هیچگونه آسیبی به گوش وارد نمیشود. بنابراین، میتوانید برای نوزادان نیز از این روش عالی استفاده کنید.
جزو روشهای دقیق و آسان است. بدین ترتیب که تب سنج جیوهای روی پیشانی قرار میگیرد. سپس، یک حسگر بالاترین دمای بدن و حسگر دیگر دمای محیط را اندازه میگیرد.
تب سنج جیوهای دارای ویژگیهایی است که در ذیل به آنها اشاره میکنیم:
این دو وسیله تفاوتی در عملکرد ندارند بلکه فقط ماده داخل آنها با هم متفاوت است. در واقع، نشانگر دما در انواع جیوهای نوعی جيوه به رنگ نقرهای است در حالی که انواع الکلی از الکل به عنوان نشانگر استفاده میکند.
با توجه به اینکه جيوه یک ماده سمی است و ممکن است در صورت شکستن شیشه تب سنج مشکلی ایجاد کند، امروزه استفاده از الکل مرسوم شده است. با این وجود، هنوز هم از تب سنج جیوهای استفاده میشود.
تب سنج جیوهای وسیلهای است که کار با آن بسیار راحت است و در صورت یادگیری بهتر میتوانید با بیماری مقابله کنید. این وسیله کوچک و کاربردی است که جای زیادی هم اشغال نمیکند. بنابراین، میتوانید آن را با قیمت مناسب خریداری کنید و در همه جا به همراه داشته باشید.