دستبند و پایه نگهدارنده وسایلی هستند که حرکت بیمار را در محیط بیمارستان محدود میکند. دستبندها و پایههای نگهدارنده میتوانند از آسیب دیدن و یا آسیب رساندن به دیگران، از جمله پرستاران خود، جلوگیری کنند. البته از این وسایل بهعنوان آخرین راهکار مراقبتی استفاده میشود.
اغلب از دستبند و پایه نگهدارنده بیمار، برای نگهداشتن بدون حرکت فرد و ممانعت از افتادن فرد هنگام جراحی یا انتقال روی برانکارد استفاده میشود.
اغلب برخی از بیماران به محدودیتهای بیشتری نیاز دارند تا مانع از انجام مواردی مانند:
بهطور کلی در صورتیکه استفاده از دستبند منجر به محافظت از بیمار یا سالمند در برابر آسیب رساندن به خود یا شخص دیگری ضروری باشد، دستبند و پایه نگهدارنده بیمار میتواند بهترین راهحل باشد. البته از این وسایل هرگز نباید بهعنوان تنبیه یا جایگزین مراقبتهای پرستاری مورد استفاده قرار گیرد.
در بررسی اثرات مستقیم و غیرمستقیم محدودیت فیزیکی حاکم بر بیمار یا سالمند میتوان به این نکته اشاره کرد که در بسیار از جنبهها با کسانیکه آزادی آنها محدود نشده است، متفاوت هستند. افراد مسن با ناتوانیهای عملکردی، افرادی با مشکلات حرکتی، اختلالات روانی و رفتاری یا بیماران تشنج با سابقه سقوط از تخت هنگام خواب، بیشترین احتمال محدود شدن جسمی را دارند. کمبود نیروی انسانی و درخواست خانواده میتواند بر تصمیم به استفاده از دستبند و پایه نگهدارنده اثر بگذارد.
اغلب ارزیابی پرستاری و بالینی نیاز ضرورت اعمال محدودیت حرکتی برای بیمار را پیشنهاد میکند. بیماری که خشن یا خود ویرانگر است یا رفتار او امنیت فیزیکی خود شخص یا اطرافیان او را تهدید میکند، استفاده از این دستبند بهترین راهحل است. علاوه بر بیماران با مشکلات بیماری، اغلب سالمندان دارای مشکلات حرکتی و یا بیماران داری مشکلات لرزشی مانند پارکینسون هنگام درمانهای پزشکی نیاز به ثابت ماندن داردند، بنابراین به توصیه پزشک تهیه و خرید دستنبد و پایه نگهدارنده بیمار از اولویت درمان است که به اطرافیان بیمار پیشنهاد میشود. این درحالی است که گزینههای بسیاری در بازار وجود دارد ولی اصلیترین معیار در انتخاب نوع دستبند نگهدارنده مناسب برای بیمار، تعین هدف از استفاده از این دستبندها و شناخت از فرد بیمار است.
هنگام خرید دستبند و پایه نگهدارنده بیمار باید به این نکته توجه داشته باشید که موجب آسیب رساندن به بیمار نشود و حتی نباید به عنوان تنبیه از آن برای بیمار استفاده کرد. استفاده از دستبند و پایه نگهدارنده باید آخرین راهحل و یا فقط در موارد اورژانسی استفاده شود. هنگامی که از این وسیله استفاده میکنید فقط باید حرکاتی را کنترل کنید که میدانید موجب آسیب بیمار به خود یا دیگران باشد و در کوتاهترین رمان ممکن که بیمار در حالت امن قرار داردف حتما آن را جدا کنید.
در مجموع دستبند و پایه نگهدارنده بیمار، وسیلهای است که اغلب جهت کنترل بیماران در بخشهای روانی، در کمپهای ترک و در خانههای سالمندان استفاده میشود تا با کنترل حرکات عصبی یا ناشی از درد بیمار، مانع از آسیب شخص بیمار یا آسیب رساندن به دستگاه متصل به او و یا حتی اطرافیان بشود. اگرچه به علت تنوع در مدلهای این وسیله، نمیتوان قیمت دستبند و پایه نگهدارنده بیمار را دقیقا مشخص کرد ولی در مجموع استفاده درست از این وسیله کمک بسیاری در پرستاری بهتر از افراد خاص میکند.