الکتروشوک یا defibrillator یک دستگاه است که موجب شوک الکتریکی باانرژی بالا به قلب فردی میشود که دچار ایست قلبی شدهاست. الکتروشوک یک دستگاه ضروری در فرآیند احیای قلبی (CPR)محسوب میشود.
Defibrillator ضربان قلب طبیعی را با ارسال یک پالس الکتریکی یا شوک به قلب باز میگرداند. همچنین از دستگاه الکتروشوک برای جلوگیری یا اصلاح آریتمی، تعدیل ضربان قلب ناهماهنگ (خیلی آهسته یا خیلی سریع)و...استفاده میشود.
دستگاه الکتروشوک شامل AED (Automated External Defibrillator) و WCD (Wearable cardioverter defibrillator)و ICD (Implantable cardioverter defibrillator)است.
دستگاه الکتروشوک را میتوان در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان استفاده کرد. AEDها بیشتر برای درمان ایستهای ناگهانی قلبی استفاده میشوند واز ICD یا WCD برای درمان آریتمی و جلوگیری از تکرار ایست قلبی استفاده میشود.
الکترودهای دستگاه الکتروشوک به دو نوع خارجی و داخلی تقسیم میشوند. این الکترودها به سطح یا داخل قفسه سینه ( به طور مستقیم به قلب بیمار) متصل میشوند و ریتم قلب بیمار را میخوانند.
باتری برای شارژ خازن استفاده میشود تا خازن انرژی کافی برای ارائه شوک را داشته باشد.
خازن، انرژی را ذخیره و سپس منتشر میکند. خازنها در اندازههای مختلف با ظرفیتهای مختلف وجود دارند. برای یک دستگاه دفیبریلاتور، خازن باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا انرژی کافی را ذخیره کند و سپس آن را در یک زمان آزاد کند تا زندگی بیمار را نجات دهد.
پردازنده مغز الکتروشوک است. این پردازنده برای تجزیه و تحلیل ریتم بیمار مورد استفاده قرار میگیرد تا تعیین کند که آیا بیمار نیاز به شوک دارد یا خیر.
وقتی می خواهید یک دستگاه الکتروشوک خریداری کنید، توصیه میشود که به دنبال تولید کنندگان شناخته شده در بازار باشید. این امر شما را به یک اطمینان در مورد کیفیت ساخت، خدمات پس از فروش، ضمانتنامه و... میرساند. مارکهای شناخته شده در بازار شامل Zoll، Laerdal (فیلیپس)، Cardiac Science، Physio Control و Defibtek هستند.
یکی از مهمترین عوامل موثر در هنگام خرید دستگاه الکتروشوک، که توسط خریداران به ندرت در نظر گرفته میشود، سهولت استفاده از این دستگاه است. در حالی که تقریبا تمام مدلهای الکتروشوک ساختمان مشابهی دارند،آنها همچنین دارای تفاوتهایی از لحاظ سهولت استفاده و عملیات هستند. در یک شرایط اورژانس، شما باید بتوانید به سرعت و به آسانی از دستگاه خود استفاده کنید.
یکی دیگر از نکات مهم هنگام خرید یک defibrillator این است که آیا این دستگاه امکان آموزش را ایجاد میکند یا خیر. برای عملکرد صحیح در شرایط اورژانسی، ابتدا بایداطمینان حاصل شود که برای استفاده از دستگاه، آموزش کافی داده شده است.
نوع باتری و پد میتواند بر هزینه دستگاه الکتروشوک تاثیر بگذارد. باتریها و پدهای گرانتر، در طولانی مدت باعث کاهش هزینهها میشوند.
لوازم جانبی که شما نیاز دارید شامل مواردی مانند موارد محافظتی برای حمل دستگاه، پدهای اضافی و پدهای اطفال، باتری اضافی، براکت دیواری و...است.
یکی دیگر از عوامل کلیدی هنگام خرید هر دستگاه دفیبریلاتور، قیمت آن است. در گذشته، این دستگاهها قیمتی معادل 10،000 دلار داشتند اما اکنون با قیمت 2000 تا 3500 دلار به فروش میرسند.
الکتروشوکها میتوانند از لحاظ ویژگیهای فیزیکی خود با یکدیگر متفاوت باشند و این مورد می تواند در خرید تاثیر بگذارد. به طور مثال قیمت یک دستگاه الکتروشوک ثابت با نوع پروتابل آن متفاوت است. این دستگاهها همچنین میتوانند از لحاظ اندازه، وزن، امتیاز IP خود (امتیاز حفاظت بین المللی) و مقاومت در برابر نفوذ گرد و غبار، آب و... متفاوت باشند.
براساس مطالعات انجام گرفته توسط انجمن قلب و عروق ایران، با انجام به موقع فیبریلاسیون قلبی، میتوان زندگی بسیاری از افراد را نجات داد.
از زمانی که بیمار دچار ایست قلبی میشود یک گلدن تایم (5 دقیقه) شروع میشود. اگر CPR و دفیبریلاسیون در این 5 دقیقه انجام شوند، فرد 30 تا 50 درصد شانس زندگی دوباره دارد.
با توجه به افزایش گرایش به سمت خرید غیرحضوری و پیشرفت اینترنت، فروشگاههای متنوعی در زمینه فروش تجهیزات پزشکی بصورت آنلاین در حال فعالیت هستند که با مراجعه به این فروشگاههای آنلاین، میتوان اقدام به خرید مدلهای مختلف دستگاه دفیبریلاتور کرد.از برندهای معتبر و باکیفیت دستگاههای الکتروشوک میتوان به برندهای زول، فیلیپس و NIHON KOHDEN اشاره کرد.
دستگاههای الکتروشوک با توجه به برند و مدل، قیمتهای متفاوتی دارند.