بستن زخم با کمک دستگاه مراقبت از زخم که البته با نام دستگاه وکیوم زخم نیز شناخته میشود، شیوه نوین درمانی است که منجر به بهبود زخم بهوسیله مکش ملایم زخم و خارج کردن چرک و عفونت از زخم باعث بهبود سریعتر زخم میشود.
روش کار دستگاه وکیوم تراپی زخم
درمان زخم با فشار منفی شامل پانسمان مخصوص با پمپ است که به آرامی مایع و عفونت را از زخم خارج میکند.
-
از بین بردن مایع اضافی. درمان با استفاده از وکیوم زخم با خارج کردن مایع اضافی و کاهش تورم سبب بهبودی میشود. اغلب تجمع مایع اضافی پس از جراحی بسیار شایع است که باعث تورم و افزایش خطر عفونت و تاخیر در بهبود میشود. این مایع اضافی میتواند روی زخم و بخیهها فشار وارد کند. درمان زخم با دستگاه مراقبت از زخم به آرامی مایع را از زخم خارج میکند، فشار را کاهش میدهد و تورم را کاهش میدهد.
-
کاهش باکتری. عفونت نه تنها خطرناک است بلکه میتواند از بهبود زخم جلوگیری کند. در این حالت بدن به جای تمرکز روی ترمیم زخم، روی پاکسازی باکتریها متمرکز میشود. در این حالت دستگاه وکیوم زخم با حذف برخی باکتریها به بدن کمک میکند و خطر عفونی شدن زخم را کاهش میدهد و روند بهبودی را تسریع میدهد.
-
بهبود جریان خون. پرفیوژن و یا جریان خون خوب برای رساندن سلولهای ترمیم کننده به زخم، حذف باکتریها و سلولهای مرده و رساندن اکسیژن به ناحیه زخمی، مورد نیاز است. برداشتن مایع اضافی، جریان خون را به خوبی هدایت میکند و همانگونه که تجربههای بالینی نشان داده است دستگاه وکیوم تراپی باعث افزایش سرعت حرکت مایعات در رگهای خونی در ناحیه زخمی میشود.
-
تقویت رشد بافت ترمیم کننده. برای التیام زخم، بدن بافت جدیدی ایجاد میکند که لبههای زخم را به هم میچسباند و هر شکاف و بریدگی را به هم میچسباند و هر شکافی را پر میکند. مطالعات نشان داده است که بسته شدن زخم با استفاده از دستگاه وکیوم تراپی باعث تحریک رشد این بافت، زخم را ترمیم میشود.
-
جمع کردن لبههای زخم. این دستگاه اندازه زخم را کوچک میکند و لبههای زخم را بههم میکشد و ترمیم شکاف را برای بدن آسانتر میکند.
-
ثابت نگه داشتن زخم. درمان زخمهایی مانند زخم دیابت، که مدام در حال پیشرفت هستند، باعث میشود زخم ثابت بماند و پیشروی آن را متوقف کند و همچنین از آسیب مجدد ناحیه جلوگیری میکند.
چه زمانی از دستگاه وکیوم زخم استفاده میشود؟
درمان با دستگاه وکیوم تراپی برای زخمهایی که به سختی التیام مییابند، بسیار مناسب است. زخمهایی مانند:
-
زخمهای دیابتی
-
سوختگی شدید
-
صدمات له شدگی
-
زخم بستر
-
زخمهای جراحی
ولی از این دستگاه در مواردی مشابه موارد زیر نمیتوان استفاده کرد:
-
زهمهایی که در حال خونریزی هستند
-
زخمهای سرطانی
-
زخمهایی که بافت مرده زیادی دارند.
خطرات درمان با دستگاه وکیوم تراپی
درمان با دستگاه وکیوم زخم در موارد نادر ممکن است دارای خطرات زیر باشد:
-
خونریزی (که ممکن است در مواردی شدید باشد)
-
عفونت زخم
البته آموزش صحیح تغییر پانسمان میتواند به کاهش این خطات کمک بسیار کند. در مواردی برخی از بیماریهای پیش زمینهای میتواند خطر را افزایش بدهید.
مراقبتهای بعد از وکیوم تراپی
پس از وکیوم تراپی زخم، بیمار نباید حمام یا شنا کند. زیرا احتمال عفونت را بالا میبرد. در صورت بروز تب بالا، یا عوارض جانبی مانند تهوع یا استفراغ، گیجی یا سرگیجه، خونریزی، خارش یا بثورات در اطراف زخم، بدون تردید باید به پزشک مراجعه کرد.
بررسی خرید و قیمت دستگاه وکیوم تراپی
هزینه و خرید دستگاه وکیوم تراپی با توجه به نوع دستگاه متفاوت است. دستگاه وکیوم تراپی زخم بطور نرمال از 4 بخش تشکیل میشود. برای مطلوب کار کردن روند ترمیم زخم، این 4 قسمت باید بهصورت منظم و دقیق در کنار هم قرار بگیرند. این 4 قسمت شامل موارد زیر است:
-
صفحه نمایش دستگاه وکیوم تراپی
-
قسمت انتقال فشار منفی
-
پمپهای فشار منفی زخم
-
سنسورهای تنظیم فشار منفی
صفحه نمایش تنظیم دستگاه برای تنظیم میزان فشار منفی و دیگر تنظیمات جانبی دستگاه کاربرد دارد. قسمت انتقال فشار منفی زخم، باید همیشه ضدعفونی و بدون عفونت باشد زیرا بهصورت مستقیم با عفونت در ارتباط دارند. پمپهای فشار منفی، شامل موتورهای بسیار دقیق با تعداد دور تنظیم شده است که از یک پورت خروجی و یک پورت ورودی است.
در صورت ایجاد زخم در فرد، اولین اقدام پانسمان و درمان آن است. وکیوم تراپی به علت استفاده از روشهای نوین درمانی و استفاده از حالت فشار باعث کاهش زمان دوره درمان میشود و همین امر موجب کاهش هزینه و صرفه جویی به بیماران کمک میکند. اگرچه قیمت دستگاه وکیوم تراپی مقداری گران است ولی در طولانی مدت برای افراد دیابتی و یا بیماران دارای زخم بستر بسیار کاربردی و بهصرفه میباشد.